Kefirko Veggie 1,4l zelené

403

Fermentujte mix zeleniny, kyslú kapustu, kimchi, ovocie alebo inú zeleninu priamo vo vašej kuchyni s Kefirko Veggie Fermenterom!

39,50 €
Nie je skladom

Výška: 27cm

Priemer: 10,5cm

Fermentujte mix zeleniny, kyslú kapustu, kimchi, ovocie alebo inú zeleninu priamo vo vašej kuchyni s Kefirkom Veggie! 

Kvasená zelenina je plná pozitívnych mikroorganizmov, živín a vstrebáva sa ľahšie ako čerstvá. Pravidelná konzumácia fermentovaných potravín môže mať pozitívny vplyv na zdravie čriev, riadenie hladiny cholesterolu, posilnenie imunitného systému, reguláciu chuti do jedla, chudnutie a mnoho ďalších výhod.

Fermentácia zeleniny je tradičný spôsob konzervovania čerstvých surovín, keď sú k dispozícii. Všetko čo musíte urobiť, je použiť kvalitné nekovové vybavenie a soľ a/alebo soľanku.

V tomto procese je potrebné dodržiavať niekoľko základných zásad - zabezpečiť neprístup vzduchu a udržiavať hygienu na vysokej úrovni. Existuje mnoho rôznych receptov na kvasenie zeleniny. 

Môžete kvasiť takmer všetku zeleninu a dokonca aj niektoré ovocie - jablká, bobule. Kapusta je jednou z najobľúbenejších zeleniny na kvasenie a ďalšie na rade sú reďkovky. Môžete kvasiť cesnak, uhorky, mrkvu, zeler, zelené fazuľky a dokonca aj bylinky. Pri zelenej listovej zelenine existujú určité obmedzenia, pretože jej výrazná chuť je pri kvasení ešte silnejšia. S trochou skúseností môžete kvasiť takmer všetko.

Zeleninu kvasíte buď celú alebo pokrájanú a to v závislosti od receptu, ktorý robíte. Zámer sekania alebo strúhania zeleniny je umožniť jej uvoľniť vodu a vytvoriť dostatok "šťavy", aby v nej zostala ponorená. Niektoré druhy zeleniny však nemožno strúhať a môžu byť nakrájané iba na väčšie kúsky alebo ponechané v celku. V takom prípade môžete namiesto toho použiť slanú soľanku.

Soľ je dôležitá pre vytvorenie prostredia, kde sa bude dariť baktériám Lactobacillus, zatiaľ čo kvasinky a plesne sa nebudú môcť vytvárať, a to ochráni váš kvas. Percento soli sa vypočíta z celkovej hmotnosti vašich prísad a vody. Odporúča sa použiť asi 2% soľanky. Na 1 kg surovín to teda znamená asi 20 g soli. Majte však na pamäti, že kvasenie je rýchlejšie, keď je teplota vyššia. V teplejších obdobiach teda môžete pridať viac soli, aby ste spomalili kvasenie.

Mnoho baktérií a kvasiniek vo vašom kvase robí svoju prácu, pri ktorej vzniká plyn. Ak ste v tom noví, môže byť pach pre Vás prekvapenie, ale to neznamená, že sa kvas pokazil. Veggie Fermenter má filter s aktívnym uhlím, ktorý znižuje zápach plynov pochádzajúcich z nádoby.

Väčšina zeleniny kvôli kvaseniu mierne zmení farbu. Farba zvyčajne bledne. Ak sú pred kvasením veľmi tmavé, môžu zafarbiť ostatnú zeleninu v nádobe. Napríklad koreň repy alebo purpurová kapusta môžu zafarbiť celú nádobu na ružovo. Ak si všimnete ružovú farbu, aj keď v nádobe nie je žiadna zelenina tejto farby, môže ísť o kontamináciu, a musíte celý obsah nádoby zlikvidovať. Tmavé vrstvy zeleniny v nádobe zvyčajne znamenajú, že zelenina nebola zaliata soľankou a prišla do styku so vzduchom.

Akonáhle kvasenie skončí, môžete zeleninu alebo ovocie skladovať v chladničke. Mrazenie je tiež prijateľné, ale nízke teploty môžu zabíjať niektoré prospešné mikroorganizmy. Najlepšie je skladovať ich v sklenených nádobách s vekom a uistiť sa, že sú stále podliate soľankou. Plastové nádoby sa príliš neodporúčajú, pretože fermenty sú zvyčajne kyslé, čo môže mať vplyv na plast.

ŤAŽNÉ SKLÍČKO

Váha hrubého skla vyrobená na mieru udrží kvas.

STLÁČACIA STRUNA

Vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, ktorá tlačí kvas nižšie silou.

JEDNORÁZOVÝ VENTIL

Silikónový ventil uvoľňuje plyn a zabraňuje vstupu vzduchu dovnútra.

FERMENTAČNÉ HODINY

Najlepšie výsledky dosiahnete ak si zaznamenáte začiatok fermentácie.

PUMPIČKA

Odčerpajte prebytočný vzduch v nádobe, aby ste dosiahli optimálne podmienky kvasenia.

FILTER

Aktívne uhlie neutralizuje nepríjemné pachy.

SKLENENÁ NÁDOBA

Elegantná forma sklenenej nádoby poskytuje pohodlnú manipuláciu. Kapacita nádoby je 848 ml (malá) alebo 1400 ml (veľká).

AKO POSKLADAŤ KEFIRKO VEGGIE:

https://www.youtube.com/watch?v=AxsI-O5KDYQ&t=14s&ab_channel=Kefirko

403

Špecifické referencie